Funktion (swedecharter.web.funktion.nu)


Main

Sverige

Västkusten

Segelbåtar

Motorbåtar

Aquaevent

Baseinfo

Ruttförslag 1 vecka

Ruttförslag 2 veckor

Ostkusten

Gota Canal

Grekland

Kroatien

Turkiet

Italien

Spanien

Västindien

Söderhavet

Europas kanaler

News archive

Contact

Övrigt
SWEDE CHARTER AB
S. Strandgatan 15
440 30 Marstrand
tel: 0303-616 89
fax: 0303-615 97
info@swedecharter.com


 Home » Sverige » Västkusten » Ruttförslag 2 veckor

Förslag på två veckors segling från Marstrand

Längst ut i väster, strax norr om Göteborg ligger Marstrand. Flertalet av våra båtar har Marstrand och Franckes Marina som sin hemmahamn. Övriga båtar ligger i huvudsak i Marstrands närhet då det i denna region finns flera marinor och båthamnar såväl stora som små. Det ruttförslag som vi presenterar har Marstrand som utgångshamn men vi tycker att det kan användas för de flesta av de hamnar som vi har båtar i då Marstrand i de allra flesta fall ligger centralt för dessa.

Dag 1 = Söndag
Det är på söndagar som vi har bytesdag för våra båtar, Föregående veckas gäster checkar ut på morgonen och vår service & städpersonal gör det bästa dom kan för att alla båtar skall bli färdiga så fort som möjligt för kommande veckas gäster.
I avtalet står det specificerat att den tid som man senast skall få tillträde till båten är 17.00 men oftast har vi båtarna färdiga tidigare.
Vi rekommenderar att man för denna dag beroende på vilken ankomsttid man har planlägger för att proviantera, få en bra genomgång av båten och installera sig ombord. Är man klar i hyfsad tid så kan man göra en kort tur denna första dag till Åstol som är en liten pittoresk ö alldeles i närheten, (endast 3nm). Klicka på bilden och läs mer om Åstol och vad denna ö kan erbjuda.

Dag 2 = Måndag
Efter en god frukost så rekommenderar vi att man seglar vidare norrut längs utsidan av de stora öarna Tjörn och Orust. Här ligger de små fiskesamhällena tätt och man kan navigera sig fram genom små passager mellan alla små öar som finnes. Viktigt är att hålla koll på sjökorten då det finns en hel del grund som man inte får lov att krocka med. Vi rekommenderar ett litet fiskesamhälle som heter Gullholmen som dagens stopp. Detta ligger cirka 16 nm norr om Åstol. Skulle det blåsa mycket denna dag så kan man välja väg att från Åstol gå på insidan av Tjörn och Orust där det är vindskyddat. Klicka på bilden och läs mer om Gullholmen

Dag 3 = Tisdag
Från Gullholmen fortsätter man nu vidare norrut och man passerar förbi massor av klassiker i den bohuslänska skärgården. Kasta ankar vid Hållö och ta lunch. Längre norrut så kommer man fram till Sotenkanalen som invigdes 1935 och då kunde säkerställa en säker led mellan Kungshamn och Hunnebostrand. Hunnebostrand är även dagens etappmål och för att komma hit från Gullholmen har man färdats cirka 20 nm. Klicka på bilden för att läsa mer om Hunnebostrand. 

Dag 4 = Onsdag
Som en sista utpost inför tusen mil av hav, nordsjö och atlant eller - om man kommer västerifrån - som en inbjudande välkomstkommitté, finns här några hundra öar utspridda i havet. De flesta pyttesmå, men två så stora att de haft bofast befolkning och en egen kulturhistoria att berätta.
På den gamla lotsstationen Storö finns ett värdshus, inrymt i ett av de gamla lotshusen. Hit kommer man för att vila, umgås med nära & kära, läsa, vara för sig själv, äta gott, kanske arbeta eller inspireras av miljön för att skriva eller måla.´Avståndet mellan Hunebo ut till Väderöarna är cirka 13 nm. Klicka på bilden så kommer ni till öns enda restaurangs hemsida.

Dag 5 = Torsdag
Till Strömstad är det cirka 22 nm från Väderöarna och man är nu uppe vid gränsen mot Norge. Strömstad är en av få "lite större"städer i Bohuslän, så här har man möjlighet att komplettera proviantering och andra förråd. I strömstad finns givetvis även ett brett nöjesutbud. Staden är mycket populär att besöka av våra grannar i Norge vilket ni snabbt kommer att märka om ni tittar vilka flaggor som är vanligast på båtarna i hamnen.

Dag 6 = Fredag
Utanför Strömstad mot väster (7nm) ligger de natursköna Kosteröarna. Det är Sveriges mest västliga öar med en bofast befolkning, ca 300 personer är bofasta här. Närheten till havet präglar samhället. Öarna består av Nord- och Sydkoster. Omkring ligger Kosterarkipelagen med en mängd skär och holmar. Största delen av öarna är naturreservat. Mer info ? Klicka på bilden

Dag 7 = Lördag
Från kosteröarna är det cirka 18nm till nästa mål, Grebbestad. Alltid andra helgen i juli sedan 1922 hålls Carneval i Grebbestad. Redan på fredag börjar festligheter med bl.a. vrickningstävlan, aktiviter för barnen, Carnevalsboul, fiskardans etc. (programmet varierar år till år). Lördag morgon kl 08.00 börjar Carnevalen med massor av tävlingar, musik, prinskröning, musikuppträdanden etc. På eftermiddagen drar karnevalståget igenom samhället och festandet fortsätter natten lång för den som orkar. Läs mer om dessa festligheter och mkt annat genom att klicka på bilden.

Dag 8 = Söndag
Fjällbacka är ett litet fiskeläge beläget i yttersta kustbandet nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad. Orten som härstammar från 1600-talert har fått sitt namn från det stora berget, fjället, som karaktäriserar samhället. Från Grebbestad till Fjällbacka är det cirka 9 nm. Läs mer genom att klicka på bilden.

Dag 9 = Måndag
Smögen är dagens mål. Här är det full rulle sommartid och det kan vara svårt att få plats i den populära gästhamnen så lägg till i god tid. Längs bryggorna i Smögen trängs små butiker med cafeér och restauranger. Den klassiska cirka 1 km långa Smögenbryggan är faktiskt det näst mmest besökta turistmålet i västsverige efter Liseberg. Smögen ligger cirka 20 nm söder om Fjällbacka. Klicka på bilden och läs mer om Smögen.   

Dag 10 = Tisdag
När man är ute och seglar i Bohuslän så finns det mängder med bra restauranger att välja mellan på de olika öarna. Generellt sett så är faktiskt alla väldigt bra. Det finns dock ett par som sticker ut och är riktiga klassiker. En av dessa är Petersons Krog på Käringön. Vi har härav valt Käringön som vårat nästa stopp. Mellan Smögen och Käringön är det cirka 19 nm. Klicka på bilden och bekanta er i förväg med denna ö.

Dag 11 = Onsdag
Cirka 40 nm västerut ligger Danmark och dess nordligaste plats, Skagen. Klart värt ett besök. Det brukar ta cirka 5 eller 6 timmar för en översegling under normala förhållanden. I Skagen råder den danska gemytligheten och här finns massor att se och göra. Se en info sida om Skagen genom att klicka på bilden.

Dag 12 = Torsdag
Ja Skagen har så mycket att se och göra så vår rekommendation är att man ligger still här en dag och tar med sig en picknick korg upp till sandstränderna vid grenen, där vågor från öst och väst möts. En annan informationssida om Skagen finns om man klickar på bilden här. 

Dag 13 = Fredag
Dags att segla tillbaka till Sverige. På sydvästra delen av Skaftölandet ligger ännu ett genuint litet fiskesamhälle vi rekommenderar, Grundsund ! Avstånd från Skagen cirka 40 nm. Grundsunds historia är framförallt fiskets historia.Den omvandling från fiskeläge till skepparsamhälle och badort, som många andra kustsamhällen genomgick under 1800-talet, slog aldrig igenom i Grundsund. Läs mer om Grundsund genom att klicka på bilden.


Dag 15 = Söndag
Idag är det dags att klarera ut båten. Är det så att man hämtat sin båt på Franckes Marina i Marstrand så är man redan på plats. Klockan 10.00 på förmiddagen gör vi sista kollen med dykare och önskar er välkomna tillbaka nästa säsong. 


Funktion